nieuws Europa

Burgers geven advies over Europa

Een sterkere Europese economie, meer samenwerking tegen internationale criminaliteit en terrorisme, zelfbeschikking van lidstaten over zaken als cultuur en sport, sneller knopen doorhakken in Europa en een praktische uitvoering van Europese privacyregels. Dat zijn de aanbevelingen die Nederlandse burgers doen aan de Europese Unie.

Het demissionair kabinet stuurde de aanbevelingen onlangs in een rapport naar de Eerste en Tweede Kamer. In oktober en november vonden door heel het land themabijeenkomsten plaats voor de burgerdialoog Kijk op Europa. De uitkomst van deze dialoog vormt de basis van de Nederlandse invulling van de Conferentie over de toekomst van Europa. Dat is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies, waarin Europeanen hun ideeën delen en meedenken over het Europa van de toekomst.

Vragenlijsten en enquêtes gaven burgers de gelegenheid om hun prioriteiten voor Europa kenbaar te maken. Het rapport geeft aan de hand van burgerpanels en kleinschalige groepsdiscussies meer inzicht in de onderbouwing van die suggesties.

De Conferentie over de toekomst van Europa zal de inbreng van alle lidstaten samenbrengen en bespreken. In het volgende rapport, dat wordt gepresenteerd in januari 2022, zullen onderwerpen als klimaatverandering, migratie, geopolitiek en gezondheid aan bod komen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *