nieuws Europa

Energiesysteem van de toekomst

Maximaal inzetten op aanbod, energie besparen en internationale samenwerking. Dat zijn enkele van de kernuitgangspunten van het energiesysteem van de toekomst, bleek uit het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energiehoofdstructuur dat minister Jetten deze week presenteerde.

Met het Nationaal Plan Energiesysteem brengt het kabinet in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te komen. Dat zegt het te doen door te kijken naar wat in 2050 nodig is en vervolgens terug te redeneren naar de realiteit van vandaag.

Het maximaal inzetten op aanbod wil het kabinet doen binnenlandse productie zoveel mogelijk te stimuleren, import, en het zo snel mogelijk bouwen van de benodigde infrastructuur. Het gaat daarom in de toekomst uit van de scenario’s met de hoogste vraag en past daar beleid en investeringen op aan.

Energiebesparing is nodig omdat energie en energie-infrastructuur de komende jaren schaars blijven, schrijft Jetten. Het kabinet werkt besparingsdoelen per sector uit en heeft de energiebesparingsplicht aangescherpt.

Nederland heeft als doorvoerland met grote havens en als grote producent van windenergie op de Noordzee de potentie om een belangrijk energieknooppunt te blijven voor Europa, meent het kabinet. In het energiesysteem van de toekomst wordt internationaal samenwerken en internationale verbinding van onze energiesystemen nog belangrijker. Het kabinet wil bijvoorbeeld afspraken maken met andere Noordzeelanden over de ontwikkeling van energiehubs op de Noordzee.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Verdienmodellen veilig stellen en inkomen nivelleren lopen hand in hand. Maar zijn uiteindelijk vijanden van elkaar. De eerste vraag is “blijft de transitie betaalbaar. 2035 gaat de hypotheekaftrek van koopwoningen verdwijnen. Dit betekent een verandering in de woningmarkt. Vermindering van opbrengsten woningen. Lagere Prijzen. schuld door rente? Hogere rente? Minder kans op aflossen? Betaalbaarheid aanpassing woningen voor de transitie naar meer milieu vriendelijke energie? Mondiaal is Nederland een postzegel qua oppervlak op deze aardbol. Haar bijdrage hoog en de revenuen laag als het gaat om investeringen. Welvaart verdelen regelt wel vaart. Zorg dat dit idee blijft bestaan. Welvaart zo structureren dat niet iedereen mee profiteert maakt het idee onbetaalbaar. Ons allerbijdrage moet het rendement hebben zowel in milieu verantwoord als welvaart gegarandeerd. Eten drinken wonen gezond en vrij. Kosten eerste levensbehoefte laag. Daarna mooie woorden die alles kunnen organiseren en realiseren.