nieuws Europa

Europees akkoord over basis digitale economie: Digital Services Act

Het Europees akkoord over de vernieuwing van de basis van de digitale economie is bedoeld om bedrijven en consumenten beter online te beschermen en digitale handel makkelijker te maken. Dit wordt geregeld door de Digital Services Act (DSA), een nieuwe EU-wetgeving die de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van internetaanbieders, hostingbedrijven, online platformen, zoekmachines en marktplaatsen regelt voor de activiteiten via hun diensten. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben onlangs een voorlopig politiek akkoord bereikt over de DSA.

Markt- en fusietoezicht
Nederland was een van de drijvende krachten achter de DSA, samen met de EU Digital Markets Act (DMA), die extra markt- en fusietoezicht en concurrentieregels voor de grootste online platforms zal regelen. Hierdoor zal de EU en haar lidstaten wereldwijd vooroplopen in platformregulering.
Volgens Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is de vernieuwing van de Europese digitale markt nodig om groeikansen voor ondernemers te creëren, eerlijke concurrentie te bevorderen en consumenten te beschermen.

Risico’s verminderen
De DSA verplicht digitale dienstenaanbieders om illegale online inhoud te bestrijden, informatie of gebruikersaccounts beter uit te leggen en een eenduidige klachtenprocedure te hebben. Personalisatie van advertenties op basis van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid is verboden en minderjarigen zijn extra beschermd.
De allergrootste online platformen en zoekmachines moeten maatregelen nemen om de risico’s voor de samenleving en de democratie te verminderen en transparantie te bevorderen. De Europese Commissie houdt toezicht op naleving van de DSA en de grote bedrijven betalen hiervoor zelf een heffing. Na goedkeuring door de EU-lidstaten en het Europees Parlement zullen de DSA en DMA vanaf medio 2024 gelden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *