nieuws Europa

Meer controle over data met Europese Data Act

De Europese Commissie heeft de Data Act gepresenteerd. Dit voorstel heeft als doel een eerlijke digitale omgeving te creëren, een concurrerende datamarkt te stimuleren, data gestuurde innovatie mogelijk maken en data toegankelijker te maken.

De Data Act legt verplichtingen op aan digitale aanbieders van clouddiensten zoals bedrijfssoftware of gegevensopslag. Aanbieders moeten gaan zorgen dat de data en applicaties in hun diensten uitwisselbaar worden en dat diensten onderling ook kunnen communiceren. Door hiervoor gezamenlijke standaarden in te voeren, kunnen gebruikers makkelijker overstappen en verschillende diensten naast elkaar gebruiken.

Ook moet de wetgeving ervoor zorgen dat eventueel gebruik van private data door de publieke sector zo wordt georganiseerd dat de belangen, verplichtingen en rechten van alle betrokkenen worden gerespecteerd.

Minister Micky Adriaansens (EZK) noemt voldoende concurrentie, meer ruimte voor innovatie en het zelf grip houden op je data voor het kabinet de verbeterpunten voor een goed werkende en eerlijke data-economie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *