nieuws Groene overheid

Actieteam roept op om knelpunten stroomnet aan te pakken

Het Actieteam Netcapaciteit vraagt aan het kabinet om jaarlijks 200 miljoen euro uit te trekken om de capaciteitstekorten op het stroomnet te verhelpen. Het actieteam bestaat uit netbeheerders, elektriciteitsbedrijven, werkgevers en lokale overheden.

De groei van het aantal zonneparken is een van de voornaamste factoren achter de overbelasting van het stroomnet. Nieuwe grootverbruikers van stroom, zoals kantoren of fabrieken, moeten daardoor soms lang wachten op een aansluiting, aldus de actiegroep.

Door de oplopende tekorten dreigen bovendien de plannen van gemeenten en provincies voor grootschalige opwek van duurzame energie, en de wijkplannen van gemeenten om hun woningen van het aardgas te halen, onuitvoerbaar te worden.

De 200 miljoen euro per jaar die de groep vraagt, is bedoeld voor ‘slimme, innovatieve en kosteneffectieve oplossingen’ die de druk op het net verminderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grootschalige opslag van zonne-energie in batterijen.

Daarnaast wil de groep dat vergunningstrajecten verkort worden, zodat werk aan het stroomnet sneller kan plaatsvinden. Ook moet er veel meer technisch personeel komen, bijvoorbeeld door extra financiering voor technische opleidingen of een afstudeerbonus in het technisch beroepsonderwijs.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *