nieuws Groene overheid

Burgerforum over klimaat

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een Burgerforum Klimaat. Daarin kan een groep burgers meepraten over het klimaatbeleid. Dat meldt de NOS.

Door een gewogen loting komen 175 burgers in dit burgerberaad. De vraag die zij krijgen is: ‘Hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?’

De vraagstelling leidde tot kritiek bij Kamerleden. De vraag zou te veel toespitsen op individuele verantwoordelijkheid voor klimaatverandering, in plaats van systemische en politieke.

Ministers Jetten (Klimaat en Energie) en Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stelden dat het burgerberaad juist bedoeld is om mensen meer te betrekken bij ingrijpende maatregelen.

Nadat het burgerberaad is ingesteld, volgen zo’n 8 maanden voorbereiding. In maart 2024 moet het traject van een half jaar van start gaan, wat ook weer kritiek opleverde; door het te organiseren vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2025, zou het burgerberaad erg politiek worden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *