nieuws Groene overheid

Drenthe en Groningen waterstofregio van Europa

Al jaren zingt het rond als duurzame belofte van de toekomst: waterstof. Hoewel de ontwikkelingen nog in volle gang zijn en er nog steeds nadelen aan verbonden zijn, heeft Drenthe de ambitie uitgesproken om samen met Groningen de waterstofregio van Europa te worden. Hoe staat het daarmee?

Bijna 2 jaar geleden werd Noord-Nederland door de Europese Commissie uitgeroepen tot Europa’s eerste Hydrogen Valley. De regio kreeg een subsidie van 20 miljoen euro met een publiek-private co-financiering van 70 miljoen euro. Daarmee moet voor 2025 een volledig functionerende, groene waterstofketen actief zijn in de provincies Drenthe en Groningen. Van de productie van waterstof, vulpunten, openbaar vervoer en industrie tot scheepvaart.

Waterstofvulpunten
Deze keten begint nu vorm te krijgen, vertelt Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe, met de portefeuille klimaat en energie. Eind september opent in Assen de eerste van vijf openbare waterstofvulpunten die de provincie met de Europese subsidie ontwikkelt. In Emmen zal volgend jaar in samenwerking met Shell een waterstoffabriek komen, waar ook een vulpunt aan gekoppeld wordt voor vrachtverkeer en voor de dertig waterstofbussen die binnenkort rondrijden in Groningen en Drenthe. Onlangs heeft Drenthe nog eens tien extra waterstofbussen aangeschaft. ‘Daarmee willen we de kip-eidiscussie doorbreken,’ vertelt Stelpstra. ‘Anders krijg je weer de discussie van: je kunt wel een waterstofpompstation maken maar er rijdt niks op.’ De provincie Drenthe zelf heeft al vier waterstofauto’s in huis voor het personeel.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 29: Groen Akkoord. Lees hier verder

Beeld: ANP Foto

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat gaat dit experiment de gemeenschap kosten voordat het evt. ooit geld gaat opleveren?
    Zoals ik begrepen heb kost het maken van H2 méér aan energie dan het oplevert.