nieuws Groene overheid

Goed Werk in Duurzaamheidstransities 1.0

Wie zich inzet voor de transitie naar een duurzaam Nederland begeeft zich op onbekend terrein. De weg is kronkelig en vol uitdagingen. Wanneer doe je het goed? En wat is goed eigenlijk? Er komt een moment dat regels en protocollen niet meer gelden, dat ervaring niet verder reikt en jij in het moment bepaalt wat goed is. Dat kan heel oncomfortabel zijn. Op dat punt kan het Werkschrift Goed Werk in Duurzaamheidstransities 1.0 van DuurzaamDoor goed van pas komen.

Al bijna 10 jaar ondersteunt programma DuurzaamDoor de duurzaamheids­transitie in Nederland. De transitie ziet DuurzaamDoor als een cocreatieproces dat alleen mogelijk is als alle betrokken partijen samenwerken en samen leren. Ieders perspectief is daarin onmisbaar om het terrein te verkennen en weloverwogen stappen te zetten. DuurzaamDoor organiseert daarom Participatietafels rondom actuele transitiethema’s – waaronder energie, voedsel en onderwijs – en nodigt de juiste partijen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Inzichten en succesverhalen worden kosteloos online gedeeld. Maar transitieprofessionals hadden daarbovenop nog extra ondersteuning nodig, merkten secretaris Participatietafel Energie Irma Straathof en adviseur Leren Mayke Derksen, de initiatiefnemers van het Werkschrift.

Irma Straathof: ‘Transitieprofessionals opereren in een wereld met complexe opgaven. Ze zijn aan het pionieren, ontwikkelen nieuwe wegen, maken nieuwe verbindingen, en hebben vaak het gevoel daar alleen in te staan. Er zijn geen handboeken en protocollen die ze kunnen volgen. Ze komen tal van situaties tegen waarin je in het moment het verschil moet maken. Dit noemen wij kritische situaties. In dat moment, als het erop aan komt, zijn ze aangewezen op hun eigen ervaring en intuïtie. Maar wanneer doe je het goede? Met het Werkschrift willen we de professional helpen beter te worden in het herkennen van deze kritische situaties en in het maken van afwegingen om te komen tot ‘goed werk’. En wat goed werk is, dat bepalen ze zelf.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 36: Groen Akkoord. Lees hier verder

Beeld: Aagjestudio

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *