nieuws Groene overheid

In dialoog kennis overbrengen

De duurzame transitie waar we voor staan is onontgonnen terrein. Omdat we nog niet weten wat wel of niet werkt, voldoet het traditionele lineaire beleid van eerst maken en daarna uitvoeren niet meer. Dat betekent dat we moeten experimenteren en in samenwerking met de transitiepartners stap voor stap uitvinden wat wel werkt.

Het accountteam Kennis van DuurzaamDoor heeft manieren ontwikkeld om te kunnen werken in de complexe en dynamische werkelijkheid waar we ons in bevinden. Theo Leupen, programma­manager DuurzaamDoor spreekt met Stephan Jenniskens, adviseur bij de concernstaf van RVO en lid van het accountteam Kennis, over de doelstellingen en de resultaten van het accountteam.

Theo: Hoe kijk je terug op het ontstaan van het team in 2015?
Stephan: ‘De basis van het accountteam is in 2015 als X Lab ontstaan. Het was een initiatief van twee medewerkers van RVO om de organisatie te helpen met het innoveren van de dienstverlening. Indertijd lag de focus op het uitvoeren van processen op verschillende, min of meer los van elkaar staande beleidsvelden. We voorzagen een verschuiving in de focus van processen naar diensten en een toenemende verwevenheid van de beleidsvelden waarop RVO actief is. “Denken in diensten” en “systeemdenken” waren daarmee sleutelonderwerpen waar we naar hebben gekeken.’ ‘Het “denken in diensten” is belangrijk omdat RVO een subsidieverstrekker is, wat betekent dat veel mensen binnen de organisatie vooral bezig zijn met processen. Maar daarnaast is RVO ook dienstverlener, bijvoorbeeld met DuurzaamDoor; we hebben het denken over die rol als dienstverlener als het ware aangezet.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special DuurzaamDoor: Nooit uitgeleerd. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *