Jongeren in Nederland vinden klimaatverandering het belangrijkste thema, gevolgd door oorlogen en armoede. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde onder jongeren tussen de 13 en 17 jaar, in opdracht van Unicef.
Op een schaal van 1 tot 10 geven de jongeren hun zorgen over deze onderwerpen gemiddeld een 8,3 (klimaatverandering), een 7,8 (oorlogen) en een 7,9 (armoede).
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren bang zijn dat er niet op tijd actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering. Ze vrezen armoede en voedselschaarste als gevolg van klimaatverandering, niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Wat betreft oorlogen in de wereld, voelen zij de dreiging van de oorlog in Oekraïne.
Ondanks de grote zorgen zien de jongeren wel oplossingen voor de problemen. Op het gebied van klimaatverandering denken ze vooral aan het aanscherpen van internationaal beleid. Wat betreft oorlogen benoemen ze het belang van samenwerking tussen landen. Op het gebied van armoede zijn jongeren voor het verhogen van belasting voor rijkere Nederlanders en het ondersteunen van mensen die dat nodig hebben.
Het onderzoek is voorafgaand aan Prinsjesdag overhandigd aan politici, zoals Unicef jaarlijks doet. Publiek Denken ging vorig jaar met jongeren van Unicef in gesprek over hun advies, waarin destijds mentaal welzijn, onderwijs en jongerenparticipatie centraal stonden.
Beeld: Karolina Grabowska
Interessant en hoopgevend voor een senior die nog eens meegeschreven heeft aan het Nederlandse milieubeleid (NMP4).
Maar mijn grote vraag is dan toch, dat ik bijna alle jongeren nog steeds zonder enig schuldgevoel in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld zie stappen.
Dus: is ook onderzocht wat ze er zelf aan willen/kunnen doen?