nieuws Groene overheid

'Tijd is rijp voor een nationale voedselstrategie'

Voedsel van dichtbij maakt ons voedselsysteem duurzamer en onze inwoners potentieel gezonder. DuurzaamDoor is goed op weg om een nationaal programma te helpen ontwikkelen voor lokale voedselvoorziening.

Daken vol bloeiende gewassen, volkstuintjes met seizoensgroenten en balkonnetjes vol met planten en kruiden: stadslandbouw zit in de lift. Dat is een goede zaak, zegt René Bruijns, secretaris Participatietafel Voedsel­transitie bij DuurzaamDoor. ‘Voedsel van dichtbij kan duurzamer zijn, versterkt de sociale cohesie, is klimaat­adaptief. Uitholling van bodem en aarde moeten we niet meer willen en kunnen we deels verhelpen door lokaal te produceren en te consumeren. We gaan terug naar ons eigen eten.’

Meer dan voedsel telen
DuurzaamDoor werkt nauw samen met Stadslandbouw Nederland om een nationaal programma te helpen ontwikkelen voor voedsel van dichtbij. René zag dat alle verschillende voedselinitiatieven in gemeenten nog wat verspreid waren. ‘Wij ondersteun­den hen met kennissessies, maar dat vond ik uiteindelijk te beperkt. Om ook onderwijs en onderzoek beter te betrekken, is de tijd rijp voor een nationaal programma.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special DuurzaamDoor: Nooit uitgeleerd. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *