nieuws Groene overheid

Ongelijke toegang tot de energietransitie

Juist mensen voor wie het belangrijk is hun woning te verduurzamen, kunnen dat vaak niet. Hierdoor zijn ze niet in staat om structureel hun energierekening te verlagen en lopen ze het risico om langdurig in de problemen te komen. Hiervoor waarschuwt de Nationale ombudsman in het rapport Ongelijke toegang tot de energietransitie. Hij roept op om de drempel tot voorzieningen voor de energietransitie te verlagen.

TNO schat dat 750.000 Nederlanders moeite hebben hun energierekening te betalen. Daarbij berekende het CPB dat tot 1,2 miljoen mensen financieel in de problemen kunnen komen.

In zijn rapport concludeert de ombudsman dat de toegang tot de energietransitie niet voor iedereen gelijk is. Zo weten huurders vaak niet welke gemeentelijke voorzieningen beschikbaar zijn en hebben zij weinig zeggenschap over het energiezuiniger maken van hun woning. Voor huiseigenaren in de lagere inkomensgroepen geldt dat zij niet de financiële middelen hebben om dure verduurzamende oplossingen te betalen of voor te financieren. Volgens de ombudsman zijn er ook grote verschillen tussen de gemeenten in ondersteuning bij de energietransitie.

Burgers die hun energierekening niet kunnen betalen ontvangen daarvoor nu een toeslag. Dit werkt, stelt de ombudsman, maar biedt voor de langere termijn geen oplossing. De energieprijzen blijven naar verwachting nog jaren hoog. Om burgers niet financieel in de knel te laten komen is het dus van groot belang dat huizen verduurzaamd worden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *