nieuws Groene overheid

Opgroeiruimte helpt gemeenschappen versnellen

Een wijk van het gas af? Of woningen verduurzamen? Gemeenten doen het vaak nog op de oude manier. Ze maken een plan, huren marktpartijen in en laten die de klus klaren. Dat kan anders, betogen Ilonka de Beer en llonka Marselis van Energie Samen. Zij vinden dat gemeenten, bewoners en lokale ondernemers moeten samenwerken. Die samenwerking kun je faciliteren door opgroeiruimte te creëren. In DuurzaamDoor hebben Ilonka de Beer en Ilonka Marselis een partner gevonden.

Een wijk van het gas af?
Of woningen verduurzamen? Gemeenten doen het vaak nog op de oude manier. Ze maken een plan, huren marktpartijen in en laten die de klus klaren. Dat kan anders, betogen Ilonka de Beer en llonka Marselis van Energie Samen. Zij vinden dat gemeenten, bewoners en lokale ondernemers moeten samenwerken. Die samenwerking kun je faciliteren door opgroeiruimte te creëren. In DuurzaamDoor hebben Ilonka de Beer en Ilonka Marselis een partner gevonden.

Zelf doen
Aan de andere kant zijn ook bewoners in zo’n coöperatie onwennig. ‘Het begint vaak rond de keukentafel. Of op een bijeenkomst op het bedrijventerrein: misschien kunnen we zo’n energieproject zelf doen, wordt dan enthousiast gezegd’, aldus Ilonka Marselis. ‘Dat is oké, kom maar met een plan, reageert de gemeente! Maar dat vraagt natuurlijk nogal wat van een clubje vrijwilligers: je moet ze ondersteunen; de tijd geven om te professionaliseren.’ Collega Ilonka de Beer pakt het boek Free Fair and Alive van David Bollier en Silke Helfrich erbij. In dat boek wordt beschreven hoe creatieve gemeenschappen zaken zelf kunnen oppakken. Free Fair and Alive biedt inzicht in de achterliggende waarden en zienswijze van de coöperatieve beweging. Door dit boek te lezen met de betrokkenen vergroot Energie Samen het begrip daarvoor.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de DuurzaamDoor special: Veilige ruimte om te leren. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *