Een boerin die haar melkveebedrijf wil inbedden in de regionale volhoudbare voedselketen of een bosbeheerder die biodiversiteit wil vergroten met woningbouw in het Purmerbos. In de Community of Practice Regionale Transities (CoP RTW) van DuurzaamDoor onderzoeken ze samen met nog zo’n 15 lokale en regionale initiatiefnemers hoe ze hun plannen makkelijker van de grond krijgen door Systems Convening, een nieuw vakgebied dat focust op verbinding en hoe je met weinig middelen een groot effect bereikt.
In de afgelopen 8 jaar zag DuurzaamDoor dat mensen met elkaar verbinden effectief is om beweging te krijgen rond transitiethema’s. En ook dat resultaten beklijven als ze landen in concrete projecten in de regio. In transitieland wordt de gebiedsgerichte aanpak steeds vaker genoemd als effectief, zeker bij vraagstukken die muurvast lijken te zitten en waar de gebruikelijke aanpakken niet werken. Maar hoe je lokale of regionale samenwerking succesvol organiseert, daarover is nog weinig kennis. ‘In alle transitievraagstukken waar mensen boos zijn en ongemakkelijk naar elkaar zitten te kijken, en roepen dat de ander iets moet doen, kan Systems Convening de oplossing zijn,’ stelt adviseur Cees Anton de Vries. Samen met collega Rembrandt Zegers is hij de trekker van de CoP RTW, op uitnodiging van René Bruijns, de verantwoordelijke tafelsecretaris van DuurzaamDoor.
Systemisch werk
‘Met Systems Convening neem je als burger, ambtenaar of ondernemer verantwoordelijkheid voor het behalen van resultaten in de regio,’ resultaten die je in je eentje niet voor elkaar krijgt, zegt Cees Anton. ‘De kern van Systems Convening is dat je het systeem het werk laat doen. Je zet dus niet met geld, kennis, macht of inspiratie van buiten de beweging in gang, maar je creëert hefboomwerking door slim het systeem uit te nodigen. Je zorgt dat de regio zelf verantwoordelijkheid gaat nemen om de resultaten te behalen.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special DuurzaamDoor: Nooit uitgeleerd. Lees hier verder