nieuws Groene overheid

Subsidie voor waterstof

Het demissionair kabinet heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om ondernemers te stimuleren over te stappen naar waterstof. Dat moet de komende jaren veertig nieuwe waterstoftankstations en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof opleveren.

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) hoopt dat waterstof nu echt gaat doorbreken en zijn ‘belofte in gaat lossen’.

Dat moet mede gebeuren door een subsidieregeling die in maart 2024 van start gaat. Bij elke aanvraag moet één tankstation in het plan zitten, met daarbij meteen de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation vanaf de start rendabel te maken. Gemiddeld zijn daarvoor 10-15 waterstofvrachtwagens nodig. In de praktijk zal dit vaak betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag.

Europese wetgeving schrijft voor dat in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Waterstof wordt al langer voor industriële doeleinden gebruikt, maar moet ook een belangrijke rol vervullen in het vergroenen van mobiliteit.

Beeld: Rafael Classen

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *