nieuws Groene overheid

‘Versnel verduurzaming koopwoningen’

De Versnelcoalitie voor Groene Woninginvesteringen, een samenwerking van partijen uit de markt en de publieke sector, wil de verduurzaming van Nederlandse koopwoningen versnellen.

Om te voldoen aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving moeten er tussen 2019 en 2030 zo’n 300.000 woningen per jaar worden verduurzaamd. In de afgelopen jaren waren dat er zo’n 30.000 per jaar. Naast materiaal- en personeelsschaarste, ontbreekt het woningeigenaren aan goede informatievoorziening, en spaargeld of betaalbare financiering, stelt de Versnelcoalitie.

Van woningbezitters die voldoende spaargeld hebben of een lening kunnen krijgen, blijkt een groot gedeelte niet bereid om duurzame investeringen te doen vanwege een gebrek aan informatie over de mogelijkheden, en moeite met het maken van een goede kosten/batenberekening. Dit terwijl, zeker gezien de gestegen energieprijzen, investeren in een duurzamere woning vaak rendabel is.

De Versnelcoalitie bestaat uit de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland), De Hypotheker, Dynamic Credit, BNP Paribas Personal Finance, en SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). De Versnelcoalitie is ervan overtuigd dat marktpartijen een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van een brede groep woningeigenaren.

Om de verduurzamingsdoelstelling te halen, zijn twee aanvullende acties van de overheid nodig. Ten eerste een helder, gestandaardiseerd leenkader voor verduurzamingsleningen. Dit maakt de verduurzaminglening goedkoper en toegankelijker. Daarnaast dienen geldverstrekkers ondersteund te worden bij het breed aanbieden van betaalbare groene leningen door risicoafdekking van dit nieuwe type lening.

Foto: Kindel Media

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Geld is het probleem niet. Iedereen heeft daar toegang toe. ofwel de gemeentelijke lening via de SvN of via het warmtefonds, wat na 5 jaar zelfs wordt kwijtgescholden. Probleem is waarom mensen het niet doen? wantrouwen van beleid? zoals salderen? instabiele prijzen en dus garantie op besparing? moeite met het begrijpen van de techniek? zeg het maar. De probleembeschrijving is correct. de oplossing complex!