nieuws Groene overheid

Waterschappen dringen aan op steviger landelijk KRW-beleid

De waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland hebben demissionair minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) gevraagd om meer verantwoordelijkheid te nemen om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat schrijft Trouw.

De vier waterschappen stellen hun KRW-doelen niet te kunnen halen, ook niet als zij alles doen wat binnen hun eigen mogelijkheden ligt. Ze willen daarom dat er scherper landelijk beleid komt, met voldoende financiële dekking vanuit het rijk en minder vrijblijvendheid.

De meeste waterschappen liggen niet op schema om de doelen van de KRW te halen. De KRW schrijft voor dat Europese lidstaten in 2027 hun waterkwaliteit op orde moeten hebben; water moet een goed leefgebied zijn voor planten en dieren en er moet redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn.

Ruim een jaar geleden schreef de Volkskrant dat Nederland helemaal onderaan bungelde op het lijstje van waterkwaliteit van Europese lidstaten. Verschillende deskundigen waarschuwen al jaren dat de KRW de ‘nieuwe stikstofcrisis’ kan worden, die verschillende sectoren stil kan leggen als er niet op tijd maatregelen worden genomen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Beeld: Pedro Sanches

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Zo’n kwart eeuw geleden was bekend wat de Kader Richtlijn Water ging betekenen voor de Waterschappen. Wat hebben zij sindsdien gedaan om de doelen van 2027 te halen?