nieuws Groene overheid

Waterschappen: watersnood Limburg geen incident

Niet alleen Limburg, heel Nederland moet klimaatbestendig worden gemaakt. Dat is de boodschap van de Unie van Waterschappen, die een nieuw kabinet oproept met nationale plannen te komen voor het aanpassen aan weersextremen.

In de Limburgse Propositie Water wordt het rijk uitgenodigd om samen met de regio te werken aan een structurele aanpak en financiering voor klimaatadaptatie om de watersystemen in Limburg klimaatrobuust te maken. De Limburgse overheden vragen het rijk om samen met de regio een fonds van 1,2 miljard euro te realiseren voor een meerjarig adaptief programma. Hierbij wordt aangestuurd op een versnelling van de huidige geplande maatregelen, waarbij de klimaatbestendige doelen niet pas in 2050 worden gehaald, maar al in 2035.

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie, noemt de Limburgse propositie een duidelijke roep om versnelling. Hij hoopt dat de Limburgse waternood een katalysator kan zijn voor heel Nederland.

Van der Sande: ‘Als de overstromingen in Limburg iets laten zien is het wel dat wanneer je water geen ruimte geeft, water ruimte neemt. In de praktijk betekent dit dat klimaatbestendig bouwen de norm moet worden, de waterbeheerder vanaf het allereerste idee voor ruimtelijke plannen wordt betrokken en een bepalende stem heeft over bijvoorbeeld de locatiekeuze. Om dit voor elkaar te krijgen is nu meer Rijksregie nodig en daarom hoort aanpassen aan het nieuwe klimaat hoog op de agenda bij de kabinetsformatie.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *