nieuws Groene overheid

Waterschappen hopen dat wijziging belastingstelsel doorgaat

Vorige week is het wetsvoorstel voor aanpassing van het belastingstelsel van de waterschappen naar de Tweede Kamer gestuurd. De Unie van Waterschappen heeft de sterke wens uitgesproken dat de Kamer het wetsvoorstel niet controversieel verklaart.

De Unie draagt daarvoor aan dat de ‘urgente knelpunten’ in het belastingstelsel zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Dat zou voorkomen dat het draagvlak voor waterschapsbelastingen vermindert.

Met de voorgestelde wijzigingen van het stelsel worden belastingen meer gebaseerd op wat het waterschap voor je doet en hoeveel voordeel (profijt) je daarvan hebt. Zo wordt, bijvoorbeeld voor agrariërs, de hoogte van de belasting niet langer bepaald door de waarde van wegen en spoorwegen die door hun land lopen, maar wordt gekeken naar het aantal hectares en het werk dat het waterschap voor ze doet.

Bovendien maakt het nieuwe belastingstelsel het gemakkelijk voor waterschappen om bij te dragen aan de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie, stelt de Unie van Waterschappen.

De commissie Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer beslist morgen of het wetsvoorstel al dan niet controversieel wordt verklaard.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Logisch hoe meer profijt je hebt mag je meer betalen. Zo was het ook in het verleden door de trits. Ik ben benieuwd hoe we omgaan met alles onder NAP.