nieuws i-Samenleving

Algoritmeregister overheid functioneert niet

Het algoritmeregister van de overheid is een half jaar na de lancering nauwelijks ingevuld. De informatie die er wel instaat, is niet erg toegankelijk. Dat schrijft de NOS.

In het algoritmeregister publiceren overheidsorganisaties de algoritmes die zij gebruiken in hun werk. Daarmee moet meer openheid komen over hoe (deels) geautomatiseerde besluiten tot stand komen.

Toen de website openbaar werd in 2022, stonden 109 algoritmes gepubliceerd. Een half jaar later zijn dat er 123. Doel van de site is om alle relevante algoritmes van overheidsorganisaties te tonen, maar zij zijn momenteel nog niet verplicht om deze te publiceren.

Het kabinet wil dat algoritmes wettelijk worden gecontroleerd op discriminatie en willekeur. Deze wens ontstond na de toeslagenaffaire, waarin talloze burgers gedupeerd werden door de overheid, dikwijls op basis van hun afkomst.

Het algoritmeregister moet eraan bijdragen algoritmes en hun uitkomst beter uitlegbaar te maken. Uiteindelijk wil het kabinet overheidsorganisaties verplichten hun algoritmes te registreren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *