nieuws i-Samenleving

‘Geef digitalisering aandacht in partijprogramma’

Een nieuw kabinet moet serieus werk maken van de doorontwikkeling van de digitale overheid. Dat stelt het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) in een advies aan alle politieke partijen, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november van dit jaar.

Het AcICT adviseert de volgende punten aandacht te geven in de partijprogramma’s:

  • Stel een minister voor digitale zaken aan. Deze minister coördineert o.a  digitale samenwerking en uitwisseling van kennis binnen de overheid. En heeft een coördinerende rol om in te spelen op Europese wet- en regelgeving op het terrein van digitalisering.
  • Zorg dat voorstellen voor nieuw beleid goed zijn doordacht als het gaat om digitale uitvoerbaarheid.  Die uitvoerbaarheid moet onderdeel worden van beleidsvoorstellen in verkiezingsprogramma’s. Daarnaast moet er een “digitale paragraaf” bij nieuwe wetgeving komen.
  • Zorg in de nieuwe regeerperiode voor continuering van een sterke commissie Digitale Zaken. Deze commissie, met gedegen kennis van ICT, vormt een belangrijke gesprekspartner voor de minister en collega-Kamerleden. Zorg dat ook in andere Kamercommissies aandacht voor ICT is.
  • Vergroot de ICT-kennis bij bewindslieden en Kamerleden. ICT-kennis is nodig om nieuwe wetgeving en beleid te kunnen beoordelen op digitale uitvoerbaarheid. Zorg daarom voor voldoende training en opleiding.
  • Inspireer ambitieuze ICT-deskundigen om bij te dragen aan een sterke digitale overheid. Investeer in het aantrekken en behouden van deskundigen binnen de overheid, zowel voor het uitvoeren van nieuwe projecten als voor het beheren van de huidige systemen.

Bron: Digitale Overheid

Beeld: Francesco Paggiario

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *