nieuws i-Samenleving

Een eID, ja of nee?

De Europese Commissie is van plan een eID te lanceren: een soort digitale portemonnee waarin EU-burgers hun belangrijkste persoonsgegevens kunnen opslaan. Vincent Böhre van Privacy First vindt dit gevaarlijk.

Het eID zou een manier moeten worden om je in alle EU-landen gemakkelijk te kunnen identificeren. Zo kan een Nederlander bijvoorbeeld in een café in Duitsland aantonen dat hij oud genoeg is om alcoholische drank te bestellen. Ook wordt het simpeler om in een ander EU-land een auto te huren, of een bankrekening te openen.

Onder druk
‘Wij hebben hier zeer kritische vragen over,’ zegt Vincent Böhre, voormalig directeur van Privacy First en nog steeds actief als jurist voor de stichting. ‘Het is altijd ons standpunt geweest dat je als burger zowel online als offline anoniem moet kunnen bewegen. Met zo’n identiteitsbewijs komt dit onder druk te staan.’ Volgens Böhre is dit al langer aan de gang. ‘Van oudsher, dus voor het internet, bestond er een heel grote anonieme ruimte. Waar mensen in alle vrijheid zichzelf konden zijn, zonder dat iemand voortdurend over hun schouders meekeek en zag wat ze deden, wat hun interesses waren en wat hun hele levenspatroon was.’ Hij vraagt zich af in hoeverre die ruimte blijft bestaan. ‘Nu zijn er online nog mogelijkheden. Je kunt winkelen met een gastaccount, bijvoorbeeld. Of onder een andere naam. Maar als dat eID er straks is, kan dat dan nog steeds?’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *