nieuws i-Samenleving

Kabinet bindt strijd aan met desinformatie

Het kabinet heeft een nieuwe rijksbrede strategie tegen desinformatie gepresenteerd. Deze is gericht op het versterken van het publieke debat en het verminderen van de invloed van desinformatie.

In de Kamerbrief benoemt minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat het aangeven wat wel en geen desinformatie is en het checken van feiten in principe geen overheidstaken zijn. Wanneer de nationale veiligheid, de volksgezondheid of de maatschappelijke en/of economische stabiliteit in het geding is, kan de overheid wel optreden en desinformatie tegenspreken.

Het kabinet zet zich in om het vertrouwen in en de pluriformiteit van de Nederlandse vrije pers te behouden. Dit draagt bij aan het beperken van de voedingsbodem voor de negatieve effecten van desinformatie op de samenleving. Daarnaast wil het kabinet de weerbaarheid van burgers versterken, bijvoorbeeld via isdatechtzo.nl.

Het kabinet blijft zich ook inzetten om de verspreiding en invloed van desinformatie te verminderen. Zo wil het dat alle overheden in staat zijn om gepast te reageren wanneer desinformatie raakt aan hun beleidsterrein. Om dit te bereiken wordt bewustwording verbeterd, maar ook een duidelijk kader ontwikkeld om te bepalen wat strafbaar is en wat niet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *