nieuws i-Samenleving

Helft Nederlanders maakt zich zorgen over misinformatie

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over foutieve en misleidende informatie op sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Zorgen gaan vooral over dat mensen beïnvloed worden door misinformatie, bijvoorbeeld bij verkiezingen. Ook vervelende omgangsvormen, zoals bedreigingen en beledigingen, zijn een punt van aandacht.

76 Procent van de respondenten heeft voldoende vertrouwen in zichzelf om onjuiste informatie te herkennen, maar ze hebben minder vertrouwen dat anderen dat ook kunnen. Naast beïnvloeding door nepnieuws vrezen ze dat nepnieuws kan leiden tot polarisatie in de samenleving.

Respondenten vrezen verder dat vervelende online omgangsvormen negatieve invloed hebben op de manier waarop mensen in de fysieke leefomgeving met elkaar omgaan. Online belediging wordt over het algemeen als meer onwenselijk gezien dan nepnieuws.

De overheid is aan zet om regels op te stellen over wat je op internet en sociale media wel of niet kunt zeggen of delen, meent 71 procent van de respondenten. Ook de Europese Unie, internetgebruikers zelf en technologiebedrijven dienen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Beeld: Joshua Miranda

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Die 48% komt uit een onderzoek waarin ze 32 personen hebben geïnterviewd. Mijns insziens kunnen mensen zelf heel goed bepalen wat wel en geen onzin is en hoeft de overheid dat niet voor te kauwen.

  2. Ik denk dat we de vrijheid van meningsuiting hoog moeten houden!

    Een overheid die mij gaat vertellen wat waarheid is…. klinkt mij teveel als ‘Het ministerie van Waarheid’ van George Orwell.

    Denk niet dat we die kant uit moeten gaan.

    De genoemde 71% komen uit de lucht vallen. Bronvermelding ontbreekt. Denk niet dat het een representatief onderzoek is geweest. Duidelijk een artikel om een bepaalde beeldvorming te promoten, propaganda en steeds meer ‘alleen’ de waarheid te presenteren vanuit een eenzijdig beeld van de overheid. We hebben gezien wat de eenzijdige berichtgeving afgelopen jaren en nog steeds doet met de samenleving.

    Richard

  3. Dus als ons eerst (door de overheid) met 100% zekerheid wordt wijsgemaakt dat bepaalde dingen niet gaan gebeuren wat vervolgens wel gebeurd op veel verschillende vlakken, wie verspreid dan eigenlijk de desinformatie?
    Wie zijn hier nu eigenlijk de echte leugenaars?
    Ik denk dat het vooral belangrijk is dat mensen zelf na blijven denken.