nieuws i-Samenleving

Nauwelijks ICT in verkiezingsprogramma’s

Lokale partijen benoemen ICT nauwelijks in hun verkiezingsprogramma’s. Dat blijkt uit onderzoek van Fontys hogescholen onder politieke partijen in de 44 grootste gemeenten.

Het onderzoek richtte zich op digitale veiligheid, digitaal burgerschap, digitalisering en bestuur en digitalisering en innovatie. Daarnaast bekeek Fontys kieswijzers en kregen politieke partijen de kans om op het onderzoek te reageren.

Partijen noemen cybersecurity diverse malen, maar hebben geen concrete plannen over hoe zij hiermee aan de slag willen gaan. AG Connect constateerde dit ook al in onderzoek naar partijprogramma’s van gemeenten die slachtoffer zijn geworden van hackaanvallen.

Geen enkel partijprogramma beschrijft hoe gemeenten van plan zijn ICT-gerelateerde kosten te gaan dragen. Wel is er aandacht voor de ethische besluitvorming rondom digitalisering. Met name D66 legt veel nadruk op het belang van open data en bescherming van de privacy van burgers.

Een aantal partijen vindt dat er een wethouder voor digitale zaken moet komen. De onderzoekers denken dat door het creëren van deze post er meer duidelijkheid komt over de financiering van dit thema en dat de ICT-kennis een meer georganiseerde vorm gaat krijgen binnen het gemeentebestuur.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *