nieuws i-Samenleving

Nieuwe MOOC over open source van start

Films of series kijken via Netflix, muziek luisteren via Spotify of internetbankieren: we maken bijna allemaal gebruik van deze diensten. Maar wat we ons vaak niet realiseren is dat het merendeel van deze software draait op open source componenten.

In de MOOC Open source: van ambitie naar realiteit gaan we op onderzoek uit. Wat is nu eigenlijk open source? Waar worden de principes van open source toegepast? Welke kansen en risico’s zijn er en hoe maakt open source de dienstverlening van de overheid meer open, wendbaar en transparant? Niet het begrip open source staat centraal maar de vraagstukken en dilemma’s die spelen rond het onderwerp. Met andere woorden: hoe maakt een open aanpak het verschil? Voor jou, de overheid en de samenleving?

Open tenzij
Bij de overheid worden de uitgangspunten van open source steeds breder gedeeld. Zo vertelt Raymond Alexander, manager bij VNG Realisatie, hoe open source bij Common Ground de software van gemeenten duurzamer, toegankelijker en transparant maakt. Bij de CoronaMelder-app van het ministerie van VWS speelt openheid een cruciale rol. Onder grote druk heeft open (source) ontwikkelen zich bewezen. De vraag is hoe we deze werkwijze normaal maken?

Het uitgangspunt is hierin: ‘open, tenzij’. Overheden dienen de broncode van hun software zo veel mogelijk vrij te geven en IT-toepassingen open te ontwikkelen, tenzij er gegronde redenen zijn dit niet te doen.

Vertrouwen
In vier video’s laten we zien hoe we met elkaar de juiste stappen kunnen zetten in de goede richting en hoe we het thema open source bestuurlijk op de agenda krijgen, zodat beslissers zich realiseren: als ik meer openheid wil, moet ik daar actiever op sturen. Onder andere Ron Roozendaal (CIO bij het ministerie van VWS), Arjan Widlak (directeur bij Stichting Kafkabrigade), Melanie Rieback (CEO bij Radically Open Security) en Giulietta Marani (programmadirecteur Digicampus) laten zien hoe je met inzet van open source de dienstverlening van de overheid verbetert. Met als doel: vertrouwen van de maatschappij in wat de overheid doet.

Publicatie en initiatiefnemers
De eerste aflevering van de MOOC Open source: van ambitie naar realiteit staat vanaf vandaag 12.00 uur online. De MOOC Open source: van ambitie naar realiteit is een initiatief van de directie Digitale Samenleving bij het ministerie van Binnnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en uitgever Publiek Denken.

Bezoek https://opensource.pleio.nl/ voor meer informatie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *