nieuws i-Samenleving

WSA voor IRMA

De IRMA-app heeft de internationale WSA-award gewonnen in de categorie Government & Citizen engagement. IRMA werkt als een digitale portemonnee die de privacy van de gebruiker waarborgt tijdens het delen van data. De applicatie is het gevolg van een samenwerking tussen designbureau Informaat, de gemeente Amsterdam en de Stichting Privacy by Design.

Met de IRMA app geeft Amsterdam uitvoering aan de Agenda Digitale Stad en zorgt de gemeente  voor een toegankelijke dienstverlening: inwoners krijgen de regie over hun persoonlijke gegevens via een digitale identiteit. Designbureau Informaat heeft met de inwoners van Amsterdam, Haarlem, Leiden en Almere het UX-concept ontwikkeld en vervolgens samen met de Stichting Privacy by Design gerealiseerd in de IRMA-app.

Privacy en de regie over eigen gegevens staan centraal in de IRMA-app. Inwoners krijgen zelf controle over welke persoonsgegevens zij delen en met wie. Het is in de applicatie transparant welke gegevens gevraagd worden en voor welk doel deze nodig zijn. De applicatie maakt het mogelijk om alleen de benodigde gegevens te delen tijdens bijvoorbeeld het stemmen over buurt-beslissingen of voor het huren van een auto. Hierdoor kunnen burgers deelnemen aan de maatschappij zonder andere, onnodige privacygevoelige informatie vrij te geven. De applicatie is beschikbaar voor iOS en Android.

WSA is een wereldwijd platform om lokale digitale innovaties te verspreiden die bijdragen aan de doelen van de Verenigde Naties: het combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit. Dit jaar waren er 380 nominaties uit bijna 182 VN-lidstaten. Hieruit zijn er veertig gekozen als de meest opvallende, waaronder dus de IRMA-app.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *