nieuws Publieke professional

Den Haag pakt agressie tegen ambtenaren aan

In de rubriek Blik op uitvoering brengt Publiek Denken het werk van uitvoerende ambtenaren in beeld. Maryam Reddoub, adviseur bij het Expertisepunt Veilige Publieke Taak van de gemeente Den Haag, zet zich in voor een veilige werkomgeving voor ambtenaren. Hoe een ochtend op het Haagse stadhuis begint met een kalm teamoverleg en eindigt met een arrestatie door de politie.

Het is bepaald niet mals, het gedrag van burgers waar Haagse ambtenaren mee te maken krijgen. Zo is een gemeenteambtenaar ondergedoken na te zijn gestalkt door een burger. In een verzorgingstehuis woont een handtastelijke man, die zorgmedewerkers steevast in zijn blootje verwelkomt. Een handhaver is op hoge toon gekleineerd op straat.

Het is een kleine greep uit de cases waar het zevenkoppige team van het Expertisepunt Veilige Publieke Taak (EVPT) zich op een woensdagochtend over buigt. In een kantoor op de vijfde verdieping van het Haagse ijspaleis, zoals het stadhuis in de volksmond wordt genoemd, bespreken ze wie welke zaken oppakt en welke strategie ze daarbij zullen hanteren. Business as usual, totdat er een audio-berichtje binnenkomt op de werktelefoon van adviseur Maryam Reddoub. ‘Ik heb 45 kogels in mijn wapen geladen en kom nu naar jullie toe! Ik heb niks meer te verliezen!’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 42: Openbare orde en veiligheid. Lees hier verder

Beeld: Hilbert Krane

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *