nieuws Publieke professional

Meer beveiliging voor decentrale bestuurders

Alle decentrale bestuurders kunnen vanaf 1 januari 2024 een persoonlijk beveiligingsadvies krijgen, op basis van individuele veiligheidsrisico’s. Dan gaat de Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders in.

Momenteel geldt een maximumbedrag en een vast pakket aan maatregelen waar decentrale bestuurders recht op hebben in het geval van dreiging. De nieuwe, meer op de individuele situatie toegesneden aanpak moet meer maatwerk mogelijk maken, schrijft demissionair minister De Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Kamer.

Het aantal bestuurders dat te maken heeft met agressie, intimidatie en geweld stijgt al jaren. In 2021 maakte 77 procent van de burgemeesters en 67 procent van de wethouders een incident met agressie mee. Dat is een stijging van gemiddeld 20 procent ten opzichte van 2020. Incidenten deden zich zowel bij het provincie- of gemeentehuis voor als bij de woningen van bestuurders.

Jaarlijks wordt 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling. Mogelijk wordt deze uitgebreid naar decentrale volksvertegenwoordigers, die ook geregeld te maken hebben met vormen van agressie, intimidatie en geweld.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *