nieuws Publieke professional

Integriteitsbeleid gewezen bewindspersonen aangescherpt

Het kabinet gaat het integriteitsbeleid voor gewezen bewindspersonen aanscherpen. Er komt een afkoelperiode met een verplicht advies. In een periode van 2 jaar na hun aftreden moeten zij een vervolgfunctie voorleggen aan een onafhankelijke commissie. Daarnaast komt er een draaideurverbod en wordt het bestaande lobbyverbod uitgebreid.

Tot nu toe geldt dat voormalige bewindspersonen 2 jaar lang niet mogen lobbyen bij het ministerie waarvoor de betreffende bewindspersoon verantwoordelijk was. Dit bestaande lobbyverbod wordt uitgebreid met ook andere beleidsterreinen waarmee de bewindspersoon actieve bemoeienis had tijdens het ambt. Het draaideurverbod houdt in dat oud-bewindspersonen 2 jaar lang niet bij het voormalige ministerie in dienst mogen treden. Ook mogen zij geen betaalde, commerciële opdrachten bij hun voormalige ministerie aannemen.

De aanbevelingen van de Groep Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO) zijn betrokken bij het uitbreiden van de bestaande regels. Ook de Tweede Kamer heeft recent om aanscherping van het integriteitsbeleid gevraagd. Het kabinet verwacht dat de invoering van deze maatregelen meer houvast en helderheid biedt voor het vervolgen van de loopbaan door oud-bewindspersonen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *