nieuws Publieke professional

Maryam Reddoub wint Publieksprijs

Maryam Reddoub kreeg de meeste stemmen en is daarmee de winnaar van de Publiek Denken Ambtenaar van het Jaar 2022 Publieksprijs. Collega’s roemen haar betrokkenheid en hulpvaardigheid en vinden het een voorrecht met haar te mogen werken. Ook op de jury maakte ze indruk.

Boosheid aan het loket, intimidatie op straat of bedreigingen online. Ambtenaren krijgen meer dan eens te maken met agressieve burgers. Hoewel de nieuwste data pas in januari gepubliceerd worden, lijkt de agressie toe te nemen en wordt die bovendien steeds heftiger van aard, zegt Maryam Reddoub. Als adviseur van het Expertisepunt Veilige Publieke Taak bij de gemeente Den Haag zet ze zich in voor een veilige werkomgeving voor Haagse ambtenaren en spreekt ze met burgers die zich hebben misdragen.

Dat doet ze met verve, getuige de vele stemmen die haar winnaar van de publieksprijs maken. Ook collega’s zijn onder de indruk, blijkt uit een korte rondgang. ‘Haar rust en professionaliteit in de omgang met burgers die ernstig grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond, zijn indrukwekkend. Dat gecombineerd met haar openheid en betrouwbaarheid brengt agressieve burgers weer wat dichter bij de overheid,’ vindt een leidinggevende. Een andere collega roemt haar betrokkenheid en meent dat haar sterkste competentie haar maatschappelijke sensitiviteit is.

Agressie
In de werkweek van Reddoub is geen dag hetzelfde. Ze geeft onder meer nazorg aan collega’s die agressie ervaren hebben, schrijft rapportages over sociale veiligheid en gaat in gesprek met burgers die zich misdragen hebben. Ze vindt het fijn om collega’s te helpen, maar put ook veel voldoening uit gesprekken met burgers.

‘Ik praat agressie nooit goed, maar er zit wel altijd een verhaal achter,’ weet Reddoub. ‘Stel dat een dakloze man uit z’n dak gaat aan het loket. Dat is onacceptabel gedrag, maar we zien dan ook: die man heeft een huis nodig. Kunnen we daar dan nog iets aan doen?’

Sociale betrokkenheid
Ook buiten haar werk om toont Reddoub haar grote sociale betrokkenheid. Ze zette een eigen zwemvereniging op, waar zwemles wordt gegeven aan mensen vanaf 16 jaar. De combinatie van dat werk met haar job als adviseur maakt dat ze naar eigen zeggen met beide benen midden in de maatschappij staat.

In de Top 12, die tot stand kwam na een aantal speeddates en het juryberaad, eindigt Reddoub op de zesde plaats. Gritta Nottelman, secretaris bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht, was danig van Reddoub onder de indruk. ‘Ze liet een tegengeluid horen op de dienstbaarheid van de ambtenaar. Ja, je moet luisteren, maar daar zit een grens aan. Je bent als ambtenaar geen speelbal. Zoals Maryam dat op zo’n jonge leeftijd zo stellig en duidelijk kan verwoorden, maakt haar tot een voorbeeld.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *