nieuws Publieke professional

Gemeenten hebben goede leercultuur

De leercultuur bij gemeenten is positief in vergelijking met andere sectoren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van A&O fonds Gemeenten, het opleidingsfonds van de gemeenten. Het gaat dan met name over de deelname aan cursussen en het leren op de werkplek. De deelname aan langere opleidingen is bij gemeenteambtenaren juist lager dan in andere sectoren.

Gemeentemedewerkers zijn tevreden over de leermogelijkheden die worden geboden. Zij voelen zich ook gesteund door hun leidinggevenden: 85,6 procent tegenover 77,7 procent landelijk. Ook stimulerende factoren als bevlogenheid, autonomie en variatiin werk laten bij gemeenten een gunstig beeld zien in vergelijking met de rest van Nederland. Zo ervaren gemeentemedewerkers een hoge autonomie in het werk 80,5 procent tegenover 57,1 procent landelijk.

Uit het onderzoek blijkt verder dat landelijk de beschikbaarheid van scholingsmogelijkheden en loopbaangesprekken de afgelopen jaren is toegenomen. Tegelijkertijd is er een lichte daling van het leergedrag van werkenden. Daarnaast is de gevoelde urgentie bij werkenden en werkgevers hoog, maar de urgentie is de afgelopen jaren niet verder toegenomen. Vooral de kansen op het gebied van informeel leren (leren in en door het werk) worden nog onvoldoende benut.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *