nieuws Publieke professional

Organisatieontwikkeling gaat om mensen

Organisatieverandering heeft de nodige impact op overheidsmedewerkers en biedt kansen. Bijvoorbeeld om vastgeroeste gewoontes onder de loep te nemen, en nieuwe manier van werken te omarmen. Dat kan spannend zijn, laten de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de gemeente Vlaardingen zien.

Sinds de Wet Straffen en Beschermen in juli 2021 in werking trad, werkt de DJI aan een grote organisatieontwikkeling. Gedetineerden komen daarbij minder snel vrij en gaan ook minder snel op verlof. Daarnaast worden slachtoffers ervan op de hoogte gebracht als iemand voorwaardelijk vrijkomt. Daar hoort een nieuwe manier van werken en denken bij.

Vakmanschap
‘Doordat we meer kijken naar het gedrag van de gedetineerde en veel strenger oordelen of hij of zij naar buiten mag, verandert er veel voor de medewerkers,’ vertelt Demi, teamleider van het Landelijk Team Detentie & Re-integratie (D&R). D&R ondersteunt de 24 Penitentiaire Inrichtingen (PI) bij het implementeren van nieuwe wet- en regelgeving en de uitvoering van het D&R-proces. ‘Die medewerkers hebben toch een bepaalde relatie, een vertrouwensband, opgebouwd met gedetineerden maar moeten nu vaker slecht nieuws brengen,’ zegt Demi. ‘Bovendien werken we meer met doelen en stappen en dat betekent meer rapporteren. Dat vraagt wat van je, een stuk vakmanschap.’

Daarbij komt de extra uitdaging van personeelstekort. Ook is het steeds lastiger om (jonge) medewerkers voor langere tijd aan de organisatie te binden. Om die reden heeft Demi samen met andere collega’s afgelopen zomer het netwerk Jong DJI opgericht. Waar het om gaat: boeien, binden en behouden.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special: Jonge ambtenaren, een andere kijk. Lees hier verder

Beeld: Hilbert Krane

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *