nieuws Publieke professional

Rijksoverheid haalt diversiteitsdoelen niet

De rijksoverheid haalt de eigen doelstellingen voor diversiteit op de werkvloer niet. Dat schrijft NU.nl op basis van de Monitorreportage Diversiteit en Inclusie die het inzag.

De overheid heeft vooral minder mensen met een ‘niet-westerse’ achtergrond in dienst dan het zou willen. Doelstelling was dat 4 procent van de hoge functies in 2022 vervuld werd door mensen met een ‘niet-westerse’ achtergrond, maar in de praktijk blijft dit steken op 3 procent.

Voor het zogeheten middenkader is de doelstelling met 8 procent wel gehaald, maar het aandeel vrouwen in overheidsfuncties blijft achter. In sommige hoge functies stijgt dat percentage, in andere blijft het ver achter. Het aantal banen voor rijksambtenaren met een arbeidsbeperking ligt nu op 70 procent van het kabinetsdoel.

In Publiek Denken 40 gaat Orlando Belfor in op hoe je als overheid de mensen binnenhaalt die je nodig hebt. Belfor is recruiter bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij moedigt andere recruiters en adviseurs aan hun blik te verbreden en ‘verder te kijken dan het traditionele rijksprofiel’.

Saniye Çelik en Abigial Norville spraken in Publiek Denken 26 over het belang van etnische diversiteit in de top van de Nederlandse overheid. Çelik zag in 2021 dat ambities voor diversiteit er waren, maar miste concrete actie. Norville sprak uit geen behoefte te hebben aan quota, maar wilde de verschillen gewoon zien.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *