nieuws Publieke professional

Nederland boekt vooruitgang met integriteitsbeleid politie, marechaussee en bewindslieden

Nederland heeft vooruitgang geboekt op het gebied van het integriteitsbeleid van bewindspersonen en de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee. Dat blijkt een evaluatie van de Group of States Against Corruption (GRECO) van de Raad van Europa. GRECO monitort alle landen die zijn toegetreden tot het internationale Verdrag tegen Corruptie en telt inmiddels 50 leden.

Zo heeft Nederland  een gedragscode voor bewindspersonen vastgesteld en is het Wetsvoorstel regels gewezen bewindspersonen voor advies naar de Raad van State verzonden. In dit wetsvoorstel staan regels over de adviesverplichting voor oud-bewindspersonen die binnen 2 jaar na hun ambtsperiode aan de slag willen in het bedrijfsleven, het lobbyverbod en het draaideurverbod.

Daarnaast concludeert GRECO dat de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee grote vooruitgang heeft geboekt in het verbeteren van hun integriteitsbeleid. Het Besluit screening ambtenaren van politie en politie-externen is bijvoorbeeld op 1 januari 2023 in werking getreden, waardoor er voorzien is in screening gedurende de gehele loopbaan bij de Nationale Politie. Ook zijn het interne meldingsregime voor financiële belangen en het toezicht hierop versterkt. De Koninklijke Marechaussee heeft onder meer geïnvesteerd in verplichte trainingsmomenten voor met name leidinggevenden en zijn er maatregelen getroffen ter verbetering van het omgaan met vertrouwelijke informatie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *