nieuws Publieke professional

Werkbeleving van ambtenaren positief

Ambtenaren zijn in het algemeen tevreden met hun werk. Ze voelen zich gewaardeerd, ervaren veel vrijheid en kunnen zowel hun manager als hun collega’s van feedback voorzien. Dat wil niet zeggen dat ze geen tips hebben om hun werkomgeving en -beleving te verbeteren. Zo zouden werkgevers beter naar medewerkers kunnen luisteren en meer moeite moeten doen om de bureaucratie in de organisatie te bestrijden. Dat blijkt uit onderzoek dat Ambtenarenpanel in samenwerking met FNV Overheid heeft uitgevoerd naar de werkbeleving van ambtenaren.

Aan het onderzoek deden in totaal 1297 ambtenaren mee. Daarvan is 45 procent man, 53 procent vrouw en 2 procent wil het liever niet zeggen. Als het gaat om leeftijd, is 13 procent jonger dan 40 jaar, 71 procent tussen de 40 en 65 jaar, 6 procent is ouder dan 65 jaar. Van 10 procent is de leeftijd onbekend. Een meerderheid van de deelnemers werkt bij een lokale overheid: 42 procent bij een gemeente, 6 procent bij de provincie, 2 procent bij een samen­werkende gemeentelijke organisatie, 1 procent bij een veiligheidsregio, 9 procent bij een waterschap en 3 procent bij een zbo. Bij de rijksoverheid is iets minder dan een derde van de deelnemers werkzaam: 31 procent. En 5 procent werkt elders.

Tevreden?
Zoals gezegd, heeft Ambtenarenpanel de deelnemers gevraagd naar hun werk­beleving. Meer specifiek zijn vragen gesteld over de cultuur op het werk, de werkomgeving en de veiligheid en gezondheid die werknemers op de werkvloer ervaren. Het onderzoek laat zien dat maar liefst driekwart (77 procent) van de ambtenaren (zeer) tevreden is over het werk. Bovendien voelt twee derde (65 procent) zich door de werkgever gewaardeerd. Slechts een op de tien ambtenaren (9 procent) is (zeer) ontevreden over de eigen werksituatie en zo’n 15 procent voelt zich door zijn werkgever niet gewaardeerd. En dan is er nog 21 procent dat zich gewaardeerd noch ondergewaardeerd voelt.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD32: Werkgeverschap. Lees hier verder

Beeld: Shutterstock

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *