nieuws Publieke werken

Actieplan 2024: Nederland bouwt 100.000 nieuwe woningen per jaar

Nederland begint aan een belangrijk initiatief om het groeiende woningtekort te verminderen door de bouw van jaarlijks 100.000 nieuwe woningen. Volgens de nieuwste Primos-prognose zal het woningtekort in 2024 toenemen tot 4,9%, waardoor actie dringend nodig is. Het online beschikbare actieplan, ondersteund door het kabinet en organisaties zoals de VNG, NVVK en Divosa, legt de basis voor deze ambitieuze bouwplannen.

Onderzoek van ABF Research bevestigt dat de bouwdoelen haalbaar zijn dankzij verbeterde economische omstandigheden, waaronder lagere hypotheekrentes en stijgende lonen. Deze factoren zullen waarschijnlijk leiden tot een snelle opleving van de woningbouw na een dip in 2024 en 2025, met een verwachte piek in 2027.

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, benadrukt het belang van het plan: ‘Het woningtekort blijft onverminderd groot. Het leven van veel mensen staat hierdoor in de pauzestand. Zo stellen jonge mensen het starten van een gezin uit omdat er niet genoeg betaalbare woningen zijn. Dat moet anders. We moeten echt gaan bouwen voor al die mensen die op een huis wachten. Daarom staat in het hoofdlijnenakkoord dat het kabinet jaarlijks 100.000 nieuwe woningen wil realiseren. De komende tijd bespreek ik met alle betrokkenen – het Rijk, gemeenten, provincies, corporaties en marktpartijen – hoe we hier samen werk van gaan maken.’

In 2022 en 2023 zijn ongeveer 90.000 woningen per jaar gebouwd, minder dan gepland vanwege economische tegenwind. Met de Startbouwimpuls en andere overheidsmaatregelen wordt verwachten dat deze terugval zal worden opgevangen. Huidige cijfers over bouwvergunningen suggereren al een positieve trend in de woningbouw.

Visual plancapaciteit en bouwproductie

ABF Research heeft een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de plancapaciteit voor toekomstige woningbouw, die voldoende blijkt tot en met 2030, zelfs met een veiligheidsbuffer van 30% om eventuele vertragingen op te vangen. Twee provincies lopen nog achter, maar de minister voert gesprekken om de bouwdoelstellingen te waarborgen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *