nieuws Publieke werken

Half miljard extra voor nieuwbouw en flexwoningen

Het kabinet trekt ruim een half miljard euro uit om nieuwbouwprojecten vlot te trekken en flexwoningbouw te stimuleren. Voor dat eerste is 250 miljoen euro gereserveerd, voor dat tweede 300 miljoen euro.

Ondanks de hoge woningnood lukt het niet om het beoogde aantal woningen per jaar te bouwen. Tot 2030 wil het kabinet 900.000 woningen bouwen, per jaar dus zo’n 100.000. Vorig jaar werden dat er 74.000. Voor de komende twee jaar verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw vergelijkbare aantallen.

Het extra geld er onder meer voor zorgen dat gemeenten aanvragen kunnen indienen voor bouwprojecten die nu worden uitgesteld of worden stopgezet door de slechtere economische omstandigheden.

Begin maart stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de doelen om versneld flexwoningen bij te bouwen niet worden gehaald. Wel worden obstakels om tot flexwoningbouw over te gaan, steeds beter weggenomen. De extra middelen moeten ervoor zorgen dat zo snel mogelijk zo veel mogelijk extra woningen beschikbaar komen.

In Publiek Denken 41 zei Rob Haans, voormalig voorzitter van de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, dat flexwoningbouw meerdere voordelen heeft ten opzichte van reguliere woningbouw.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *