nieuws Publieke werken

Klaar voor de Omgevingswet

Veel gemeenten hebben moeite met de voorbereiding op de Omgevingswet, maar het lijkt de gemeente Ede relatief gemakkelijk af te gaan. Het geheim? Eerst een visie ontwikkelen en niet alles in een keer willen doen.

Toen Jan Pieter van der Schans net wethouder was geworden, inmiddels 3 jaar geleden, kwam hij een soort war room binnen die speciaal was ingericht voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. ‘Eindeloze aantallen plakplaatjes aan de muur,’ aldus Van der Schans. ‘Overal post-its. Ik heb daar een paar minuten rondgelopen. Mijn collega’s probeerden me uit te leggen wat ze aan het doen waren, maar ik begreep er heel weinig van.’ Zijn conclusie: het moest eenvoudiger.

Kapstok
Zoals de meeste gemeenten kampt ook Ede met een groot aantal uitdagingen waarin de Omgevingswet een rol zal spelen. ‘We hebben veel natuur, veel landbouw, een grote recreatieve sector en een enorme woningbouwopgave. We moesten eerst bedenken wat wij de komende 20 jaar prioriteit wilden geven. En of we dat vervolgens in een visie wisten te verpakken. Als dat lukte, hadden we een kapstok waaraan we al het andere konden ophangen.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 41. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *