nieuws Publieke werken

Nieuwbouw sociale huurwoningen vertraagd

De plannen van woningbouwcorporaties om voor 2026 150.000 sociale huurwoningen te bouwen, lijken niet gerealiseerd te worden. Dat blijkt uit een rapportage van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties.

Momenteel lijkt maar een derde van die woningen voor 2026 nog te worden gebouwd. De planning loopt vertraging op: zo zouden belangrijke hordes al genomen moeten zijn, zoals de locatie en overeenstemming met de gemeente.

Verder blijkt uit de najaarsrapportage van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties dat 10 procent van de woningen is gerealiseerd, zo’n 14 procent van de geplande woningen is afgevallen en dat 17 procent van de nieuwbouw reeds vertraging heeft opgelopen.

Zaken die vertraging en uitval in de hand werken, zijn volgens de taskforce de volgende: capaciteit en expertise over woningbouw/volkshuisvesting bij alle partijen is beperkt; proceduretermijnen en doorlooptijden van het vergunningsproces zijn te lang; er ontbreken bij projecten nog onherroepelijke omgevingsvergunningen, die cruciaal zijn om de deadline te halen; het ontbreekt aan locaties voor tijdelijke woningen; en de voorwaarden van de regeling voor vermindering op de verhuurderheffing (RVVN).

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *