nieuws Publieke werken

Debat over Digitaal Stelsel Omgevingswet

De Eerste Kamer debatteert vandaag over het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Centraal staat de vraag of de techniek al ver genoeg is om de Omgevingswet op 1 januari 2024 op verantwoorde wijze te kunnen invoeren.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft de Eerste Kamer verzocht om zekerheid te verschaffen over de Omgevingswet. Raadsleden willen weten of de minister met ‘honderd procent zekerheid’ kan garanderen dat alle systemen op 1 januari 2024 op orde zijn.

In een brief aan de Eerste Kamer schrijft de vereniging begrip te hebben voor de noodzaak om tempo te maken met invoering van de wet, maar ziet ze dat veel gemeenten nog worstelen met softwarevraagstukken. Er zijn twijfels of die vraagstukken op tijd kunnen worden opgelost.

Het DSO zorgt al langere tijd voor problemen. De software om met de nieuwe wet te werken, heeft lang op zich laten wachten. Tegelijkertijd ervaren gemeenten moeilijkheden met de software die wel is opgeleverd.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden hoopt dat de Omgevingswet geen ‘nieuw voorbeeld wordt van bestuurlijke daadkracht en Haagse werkelijkheden die geen oog hebben voor hoe inwoners straks door de werking van onvolledige systemen in de problemen komen.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *