nieuws Publieke werken

Kabinet wil inwoners voorrang geven op huizenmarkt eigen gemeente

Het kabinet wil gemeenten de mogelijkheid geven om bij de helft van alle koop- en huurwoningen voorrang te geven aan eigen inwoners boven nieuwe inwoners. Ook moeten mensen met een cruciaal beroep, zoals verplegers en leerkrachten, voorrang kunnen krijgen.

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) noemt het voor de leefbaarheid en vitaliteit van regio’s van cruciaal belang dat mensen ‘op het dorp’ kunnen blijven wonen als ze willen verhuizen.

Gemeenten konden eerder al 50 procent van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50 procent mocht maximaal 25 procent worden toegewezen aan mensen met een lokale binding.

Volgens de nieuwe Huisvestingswet mogen gemeenten voor de gehele 50 procent bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Verwachting is dat de wetgeving aangepast is per 1 januari of 1 juli 2023.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. De huidige crises bieden ook grote kansen voor gemeenten die vertrouwde paden durven verlaten.
    Op het gebied van snel bouwen van starterswoningen bijvoorbeeld. Hier biedt de vluchtelingen- crisis ongekende kansen. Voor hetzelfde bedrag als waarvoor nu tijdelijke opvanglocaties worden ingericht kunnen relatief snel prefab appartementencomplexen worden gebouwd. De rijksvergoeding voor de opvang van deze vluchtelingen maakt het voor gemeenten mogelijk dergelijke appartementencomplexen vrijwel kosten neutraal te bouwen. Na een, of enkele jaren gebruik als appartementen voor vluchtelingen kunnen deze worden verhuurd als sociale huurwoningen, onderdak bieden aan daklozen, en/of verkocht worden als starterswoningen. Een win-win-win situatie voor landelijke- en locale overheid, vluchtelingen en kansarmen op de woningmarkt.