Het zit in de kleine dingen

Een van mijn professionele inspiratiebronnen en mentoren heeft een hele simpele stelregel als het gaat om gedragsverandering. Je moet dat wat je graag wilt zien gemakkelijker maken. En dat wat je liever niet ziet moeilijker maken.

Lekker simpel. En ik houd ervan als dingen niet moeilijker worden gemaakt dan nodig.

Toen ik in de afgelopen weken op vakantie was in Zweden, zag ik een perfect voorbeeld van dit adagium. Want mensen die wel eens in Frankrijk of Oostenrijk zijn gaan skiën, weten hoe kaal de ruimte naast de pistes is. Als je moe bent en even wilt uitrusten heb je eigenlijk maar een mogelijkheid: in of buiten bij een restaurant gaan zitten met een consumptie. En zo boven op die berg ben je al gauw 3 tot 5 euro kwijt voor een kop koffie of thee.

En ik weet ook wel dat het op de berg krijgen van al die spullen niet gratis is, maar een simpele les van vraag en aanbod gecombineerd met een kartelachtige vorm van een monopolie maakt de neiging om de prijzen laag te houden natuurlijk niet groter.

Hoe anders gaat het in Zweden. Waar op verschillende plaatsen langs de piste picknickbanken staan rondom barbecueplaatsen. En waar er vrij toegankelijke huisjes zijn waarin je kunt schuilen en barbecueën. En waar er zelfs gratis verwarmde ruimtes zijn waar je op adem kunt komen. Sommigen zelfs grenzend aan het commerciële restaurant.

Daar in de sneeuw kriebelden de woorden over gedragsverandering in mijn achterhoofd. Er leek een doorsnee van de Zweedse bevolking op die pistes te staan. en dat gaf me een mooi idee. Als we nou willen dat er meer bewogen wordt, moeten we dat dus makkelijker, goedkoper en aantrekkelijker maken.

En net nu er weer een nieuw kabinet wordt gevormd, waar de volksgezondheid vast weer een issue wordt, lijkt me dat een mooi uitgangspunt. Neem een voorbeeld aan de Zweden en zoek naar mogelijkheden om gezond gedrag makkelijker te maken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *