alle artikelen van DuurzaamDoor

Podcastserie Werken aan goed voedsel

Beeld: Pexels/Lisa Fotios

In Nederland zijn talloze mensen betrokken bij de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Maar wat is hun perspectief op goed voedsel en hoe zien zij het voedselsysteem er over 20 jaar uitzien? Deze vragen worden beantwoord in de boeiende podcastserie Werken aan goed voedsel van het kennisprogramma DuurzaamDoor. Elke week gaan de podcastmakers René Bruijns en René Schellekens in gesprek met koplopers en pioniers die een belangrijke rol spelen in deze transitie. De serie belicht verschillende perspectieven en geeft inzicht in de uitdagingen en kansen binnen de duurzame voedselbeweging. Met acht afleveringen biedt de podcastserie een waardevol inzicht in de visie en ervaringen van inspirerende voedselveranderaars.

Aflevering 1: Een gedreven ondernemer met een passie voor duurzaam voedsel
De podcast begint met Jaap Korteweg, een ondernemer met een enorme gedrevenheid en een eigen visie op gezonde voeding. Korteweg is vooral bekend als oprichter van De Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. In deze aflevering deelt Korteweg boeiend zijn ervaringen en de uitdagingen die hij tegenkomt in zijn streven naar een duurzamer voedselsysteem.

Aflevering 2: Overgang naar duurzame landbouw en voedselproductie
René Bruijns en René Schellekens spreken met Willem Lageweg en Natascha Kooiman, de kwartiermakers van de Transitiecoalitie Voedsel. In deze aflevering benadrukken Lageweg en Kooiman de uitdagingen die gepaard gaan met de overgang naar een duurzame landbouw- en voedselproductie en delen ze concrete oplossingen om deze transitie te realiseren.

Aflevering 3: Jongeren aan het woord
Maria Geuze, directeur van het Slow Food Youth Network (SFYN), en Lisanne van Oosterhoud van het World Food Forum delen in deze aflevering hun perspectieven op goed voedsel en hun visie op hoe het voedselsysteem er over 20 jaar uit zou moeten zien. Het gesprek verkent de uitdagingen en mogelijkheden waar jongeren mee te maken krijgen bij het vormgeven van een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst.

Aflevering 4: Vleesvervangers
René Bruijns en René Schellekens gaan in gesprek met Eric Teeuwis, directeur Food & Beverage van de populaire restaurantketen Loetje. Het gesprek richt zich op het toevoegen van vleesvervangende gerechten aan het menu van Loetje en werpt een blik op de rol van duurzaamheid in hun toekomstvisie. Het thema van vleesvervangers en de veranderingen binnen de restaurantbranche worden uitgebreid belicht.

Aflevering 5: Iedere (chefkok) zijn eigen voedselbos
Chef-kok Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen bezoekt regelmatig het Voedselbos van Wouter van Eck om zijn kruiden en groenten te plukken. In deze aflevering bespreken ze de waarde van plantaardig voedsel voor zowel mensen als de planeet. Ze werpen ook een blik in de keuken van De Nieuwe Winkel, waar ze zich voorbereiden op het creëren van culinaire meesterwerken met botanische Michelin-sterren.

Aflevering 6: Eet samen, eet lokaal
Liane Lankreijer van Zuid-Hollandse Voedselfamilies en Tom Voorma van de gemeente Den Haag bespreken het belang van lokaal voedsel in al zijn facetten. Moestuinen, stadstuinen en voedselgemeenschappen dragen bij aan gezond eten, sociale cohesie, voedselzekerheid, klimaatadaptatie, armoedebestrijding en een gezonde leefomgeving. In deze aflevering ontdek je hoe je de omgeving kunt voeden met hoogwaardig lokaal voedsel.

Aflevering 7: Zeewier, het voedsel van de toekomst
Petra Steenhoek van Hortimare en Kees Boender van Your Well, groothandel in zeewierproducten, worden geïnterviewd over de toekomst van zeewier in Nederland. Ze bespreken onder andere hoe zeewier stekjes worden gekweekt en hoe dit duurzaam kan bijdragen aan de voedselvoorziening in ons land.

Aflevering 8: Supermarkten en duurzaamheid
Gustaaf Haan van denktank Questionmark onderzoekt het aanbod van supermarkten op sociale duurzaamheids- en gezondheidsaspecten. In deze aflevering praten ze over de transparantie van supermarkten, waar het aanbod vandaan komt en de toekomst van supermarkten in relatie tot duurzaamheid.

De gehele podcast is nu te beluisteren op Spotify en Apple.

Uitzendschema Werken aan goed voedsel

Nummer Gast Uitzenddatum
1 Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys) Di 9 mei
2 Willem Lageweg en Natascha Kooiman (TransitieCoalitie Voedsel) Di 16 mei
3 Lisanne van Oosterhout (World Food Forum) en Maria Geuze (Slow Food Young Network) Di 23 mei
4 Erik Teeuwes (restaurant Loetje) Di 30 mei
5 Wouter van Eck (voedselbos Nijmegen) en Emile van der Staak (restaurant De Nieuwe Winkel) Di 6 juni
6 Liane Lankreijer en Tom Voorma (initiatieven voedseltransitie in Den Haag) Di 13 juni
7 Petra Steenhoek (Hortimare) en Kees Boender (Your Well) Di 20 juni
8 Gustaaf Haan (Denktank Questionmark) Di 27 juni

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *