Duurzaam bouwen; samenwerken aan toekomstbestendige steden

Lees hier de special Duurzaam bouwen; samenwerken aan toekomstbestendige steden

VERDIEP JE IN ELKAARS BELANGEN – Bij duurzaam en toekomstbe­stendig bouwen gaat het niet alleen om technologie maar ook om gedrag, aldus Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council en Frans Deeleman van het Rijksvastgoedbedrijf. Vaak gaat het mis in het proces ernaartoe. Het is heel Nederlands om afspraken te maken maar ons er vervolgens niet aan te houden. De complexiteit zit dus in samenwerking, de omgang met elkaar en het vastleggen van risico’s.

NATUURINCLUSIEF BOUWEN – Natuurinclusief bouwen is voor beleidsmakers een nieuw onderwerp en ze experimente­ren dan ook met eigen regels. Den Haag werkt bijvoorbeeld met een puntensysteem. In Overijssel heeft de provincie met stakehol­ders de handen ineengeslagen om van natuurinclusief bouwen “het nieuwe normaal” te maken.

LANDSCHAPSBELEID – In een klein land als het onze is ruimte een luxe. Des te belang­rijker is het om zorgvuldig met die ruimte om te gaan. Maar hoe doe je dat? Daarvoor draagt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Zorg voor landschap suggesties en bouwstenen aan. Zo wil het Nederland nieuwe allure geven.

BOUWSECTOR CIRCULAIR – In 2050 moet de Nederlandse bouwsector volledig circulair zijn. Volgens Elphi Nelissen, voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie en hoogleraar Building Sustainability aan de TU Eindhoven, liggen we goed op schema. ‘Het maakt niet uit of je drijfveer idealistisch of financieel is, als we er maar komen.’

WOONDEAL METROPOOLREGIO AMSTERDAM – De Metropoolregio Amsterdam (MRA) ziet zichzelf voor drie uit dagingen staan op woongebied. De krapte op de woning­markt, de betaalbaarheid van het woningaanbod en de bereikbaarheid ervan. Met de woondeal die vorig jaar is gesloten, wil de MRA stappen zetten. Alleen lijkt Den Haag het af te laten weten.

NATIONALE DIALOOG BOUWCULTUUR – Nederland staat voor grote uitda­gingen, die veelal met de bouwsec­tor te maken hebben. Tijdens de Nationale Dialoog Bouwcultuur van 5 maart jongstleden zochten de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Kunsten ’92 samenwerking met partijen die niet vanzelfsprekend hun vrienden zijn. Het uitgangs­punt: zo snel mogelijk beginnen; niet lullen maar bouwen.

WOONDEAL EINDHOVEN– Met haar Brainport vormt Eindhoven steeds meer een drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Maar ondertussen groeit de gemeente uit haar voegen en kent een toenemende druk op de woning­markt. Die gaat ze op verschillen­de manieren te lijf, bijvoorbeeld door te experimenteren met het 3D-­printen van woningen.

Delen