iSamenleving: laat de mens zich in data vangen?

De ministerraad stemde vorig jaar in met NL Digibeter, een agenda voor de digitale overheid waarbij overheden optrekken met belangrijke publieke en private partners. Het uiteindelijke doel van deze agenda is om te zorgen dat nieuwe digitale diensten en producten het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker maken. Technologie wordt dus omarmd om de publieke dienstverlening te verbeteren, maar hoe zorg je ervoor dat de maatschappelijke meerwaarde van technologie prioriteit blijft houden?

Lees hier het e-zine iSamenleving: laat de mens zich in data vangen?

Aan bod komen onder andere:

  • IOVERHEID WERKT, MAAR STOP NIET ALLES IN EEN ICT-OMGEVING – De Raad van State plaatst kanttekeningen bij de ontwikkeling naar een iOverheid. Als ’s lands hoogste adviescollege zoiets zegt, lijkt er iets aan de hand. Volgens staatsraad Richard van Zwol wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. ‘De iOverheid werkt, maar stop niet alles in een ict-omgeving.’
  • GOUD OF LOS ZAND? – Het imago van millennials is belabberd: deze technologiegeneratie zou niet weten wat discipline is, nooit armoede hebben gekend en gemakkelijk zijn afgeleid. Onzin, zegt filosoof Gerard Drosterij. Millennials hebben juist een groot optimisme en houden zich staande in een sociaal-economisch onzekere wereld.
  • INFORMATIEVAARDIGHEDEN JONGEREN – Ook jongeren moeten wegwijs worden gemaakt als het om de digitale overheid gaat. Sterker nog, dat is hard nodig, vindt Stichting Digisterker, zeker als het om laagopgeleide jongeren gaat. Met hun ‘life style-vaardigheden’ zit het wel snor maar jongeren schieten tekort als het om digitale informatie vaardigheden gaat.
  • ID VAN DE TOEKOMST – De afgelopen jaren zijn er steeds meer digitale identiteitsoplossingen beschikbaar gekomen. Overheden, bedrijven en burgers kunnen met uiteenlopende digitale middelen toegang verlenen of krijgen tot allerlei diensten en producten. Maar is het ook veilig en betrouwbaar? En hoe zit het met privacy?
  • ONDERZOEK – Digitalisering van dienstverlening staat bij een meerderheid van de overheidsorganisaties hoog op de agenda. Volgens 76 procent van de ambtenaren wordt er op het werk veel over dit onderwerp gesproken. Daar staat tegenover dat slechts 43 procent van de overheidsmedewerkers bekend is met de Agenda Digitale Overheid.
  • ZORGINNOVATIE – Momenteel werkt één op de zeven mensen in de zorg sector. Als we zo doorgaan, wordt dat straks één op de vier. Dat is niet realistisch, we hebben die mensen immers ook elders nodig. De nodige digitale transformatie gaat echter niet vanzelf. ‘Voor de juiste zorg op de juiste plek moet ook de informatie op het juiste moment op de juiste plek zijn.’
  • REVOLUTIE – Trends als digitalisering en flexibilisering bepalen de arbeidsmarkt van morgen. Hoe krijgen we daar meer grip op, vraagtpolitiek econoom Paul Teule zich af. Opvallend genoeg kan Marx ons helpen. Zijn antwoord is niet: door het hele systeem omver te werpen maar door een revolutie teweeg te brengen voordat hij uitbreekt.
Delen