Omgevingswet: toekomstvast en eenvoudig beter

Nederland staat voor een aantal urgente opgaven op het gebied van klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie, bereikbaarheid en woningbouw. Deze opgaven zullen ons land flink veranderen. En wij veranderen mee. Want de complexe uitdagingen van nu kunnen we alleen goed het hoofd bieden als we de wetgeving, de beleidskaders en de instrumenten uit het heden verruilen voor iets nieuws: een toekomstbestendig instrumentarium waarmee we onze fysieke leefomgeving op nieuwe manieren kunnen vormgeven, de Omgevingswet.

Lees het in de special Omgevingswet: toekomstvast en eenvoudig beter

Aan bod komen onder andere:

TRAINEN – Voordat we in 2021 aan de slag kunnen met de Omgevingswet, moet er nog flink wat gebeuren. Het DSO is nog niet af. In de eerste helft van 2020 wordt duidelijk hoe het zit met de functionaliteit en de noodzaak van eventuele aanpassingen. Ook de cultuurverandering die nodig is, zal tijd kosten. In ieder geval wordt 2020 een jaar van trainen.

NOVI – De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is een van de kerninstrumenten van de Omgevingswet. ‘Het is een nationale visie die met veel partijen is gemaakt, maar die desondanks alleen juridisch bindend is voor het rijk. We gaan geen dingen dichttimmeren met de NOVI.’ Aldus Emiel Reiding, directeur Nationale Omgevingsvisie bij BZK.

TOEKOMSTVAST – De Omgevingswet gaat niet alleen over minder en eenvoudigere regels voor de fysieke leefomgeving. Ook biedt de wet een instrumentarium om grote, maatschappelijke opgaven als duurzame ontwikkeling, de energietransitie en de woningbouwopgave aan te pakken. ‘Met de systematiek van de wet kunnen we nog lang vooruit.’

AANDESLAG-TROFEE – De vijf genomineerden voor de Aandeslag-Trofee 2019 gebruiken stuk voor stuk slimme, innovatieve en vaak letterlijk grensverleggende manieren om zich voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet. Vernieuwende aanpakken dus, die laten zien dat met de juiste mindset veel mogelijk wordt.

REGIONALE INVESTERINGSAGENDA – Om de maatschappelijke opgaven die de NOVI beschrijft aan te pakken, ziet de NOVIAlliantie veel in Regionale Investeringsagenda’s. Maar wie bepaalt die, hoe financier je dat en welke regio’s zijn er eigenlijk? De NOVI-Alliantie is een coalition of the willing: wij gaan het doen en wie mee wil doen, sluit aan!

DSO – In 2021 moeten alle overheden hun digitale infrastructuur rondom omgevingsvergunningen opnieuw hebben ingericht en hebben aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zijn de ict-leveranciers daar wel klaar voor en er al mee bezig? ‘Er heerst nog veel onduidelijkheid.’

SAMEN STAD MAKEN – Rotterdam wil in de jaren tot 2040 minimaal 50.000 nieuwe woningen bouwen. De plannen daarvoor maken deel uit van de omgevingsvisie, die de gemeenteraad volgend jaar moet vaststellen. Wethouder Bas Kurvers: ‘Als je aan de voorkant niet goed nadenkt hierover, krijg je woonfabrieken en moet je achteraf allerlei voorzieningen regelen.’

Delen