15 jan 2018

Maatschappelijke meerwaarde bij arbeidsintegratie - Divosa

Op maandag 15 januari organiseren Divosa, Cedris en de VNG een bijeenkomst over de maatschappelijke meerwaarde bij arbeidsmigratie. Tijdens deze bijeenkomst verkennen zij onder leiding van prof. mr. Job Cohen en dr. Lieske van der Torre hoe en wanneer gemeenten en partners erin slagen gezamenlijk succesvol verschil te maken bij de arbeidsintegratie van mensen met een beperking. Zij zoeken hiervoor inspiratie en handvatten in de publieke waardetheorie, die de creatie van maatschappelijke meerwaarde als uitgangspunt voor succesvol bestuur neemt.

Over de publieke waardentheorie
Volgens de publieke waardentheorie wordt bestuur succesvol wanneer overheden en partners erin slagen het doel van de gezamenlijke inspanningen (het ‘waartoe’) centraal te stellen in plaats van hun eigen institutionele structuren, targets en productielogica (het ‘hoe’). De publieke manager staat dan voor de uitdagende taak publieke waarden, legitimiteit van handelen en (organisatie)capaciteit met elkaar te verbinden. Het centraal stellen van publieke waarden in de gemeentelijke praktijk klinkt mooi, maar wat zijn die waarden dan? En hoe kan je hier succesvol in zijn? De Universiteit Utrecht en de VNG ondersteunen sinds september 2016 via een onderzoekstraject gemeenten in dit proces. Binnen dit project is het de ambitie dat praktijk en wetenschap van en met elkaar leren.

Over de gespreksleiders
Job Cohen is voorzitter van Cedris en het VNG Curatorium. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar Gemeenterecht/Gemeentekunde (de Thorbeckeleerstoel) verbonden aan de Universiteit Leiden. Ook is hij voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam. Lieske van der Torre doet in opdracht van de VNG onderzoek naar de toepassing van het denken in publieke waarden in de uitvoeringspraktijk van Nederlandse gemeenten. Zij schreef een proefschrift over de strategieën en resultaten van sociale werkvoorzieningsbedrijven.

Aanmelden

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *