nieuws

Digitale tool brengt toekomst buurt in beeld

De bewoners van de Haagse wijk Bezuidenhout laten een sterk staaltje van burgerbetrokkenheid zien. Vooruitlopend op de Omgevingswet hebben ze een digitale tool ontwikkeld waarmee ze de gevolgen van toekomstige woningbouw in hun wijk zichtbaar kunnen maken. Deze zogenoemde Leefbaarheidseffectrapportage (LER) laat duidelijk zien aan welke voorzieningen een gebrek zal ontstaan wanneer de wijk zich volgens plan ontwikkelt.  Het is de bedoeling dat er de komende jaren 3000 nieuwe woningen in Bezuidenhout verrijzen.

Door gegevens van de wijk te koppelen aan die van het CBS, RIVM of de gemeente ontstaat een beeld van Bezuidenhout-nieuwe-stijl. Dat beeld wordt vervolgens afgezet tegen officiele normen en richtlijnen over leefbaarheid. De gebruikers van de tool – die openbaar is en door iedereen kan worden gebruikt – kunnen dan precies zien waar er problemen ontstaan: een gebrek aan openbaar groen bijvoorbeeld of een tekort aan tandartsen.

De gemeente Den Haag heeft positief gereageerd op het initiatief. Volgens de bewoners van Bezuidenhout worden zij nu serieuzer genomen door de gemeente, maar bijvoorbeeld ook door projectontwikkelaars. Ook andere organisaties hebben interesse. Zo hebben de bewoners presentaties gehouden bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Voor meer informatie, ga naar de Volkskrant en Bezuidenhout Leeft

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *