nieuws

Acht gemeenten minder in 2018

Sinds 1 januari 2018 telt Nederland 380 gemeenten. Dat zijn er acht minder dan vorig jaar. Dat komt door herindelingen in de provincies Gelderland, Groningen en Friesland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In totaal zijn er zes gemeentelijke herindelingen. Daarbij zijn  14 gemeenten betrokken, waarvan er elf zijn opgeheven.

  • Op 1 januari 2018 worden de nieuwe gemeenten Midden-Groningen, het eveneens Groningse Westerwolde en het Friese Waadhoeke gevormd.
  • Als gemeenten geheel opgaan in een andere gemeente blijft één bestaande gemeentenaam ongewijzigd, wat het geval is bij Rijnwaarden en Zevenaar in Gelderland (wordt Zevenaar) en bij Leeuwarderadeel, dat onderdeel wordt van Leeuwarden.
  • Dat een gemeente wordt opgesplitst en ondergebracht bij een andere gemeente, komt minder vaak voor. Dat gebeurt bij Littenseradiel, dat in 2018 opgaat in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Voor 1 januari 2019 staan negen herindelingen op de planning, waarbij ongeveer een op de tien Nederlandse gemeenten is betrokken. De provincies Groningen en Zuid-Holland krijgen hier het meest mee te maken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. En zo worden de gemeenten groter, bureaucratischer, en komen ze nog meer op afstand van de burger te staan.
    Het schaalvoordeel is helder, maar burgers vertrouwen de overheid beter wanneer deze dichtbij hen is, ze zich nog gezien en gekend kunnen voelen.